Snoeien

Om meerdere redenen is het belangrijk om de bomen en planten te snoeien. Het kan gaan om een zogenaamde vormsnoei, waarbij een wild uitgegroeide heester of boom weer tot een mooie vorm wordt teruggebracht.. De verjongingssnoei passen wij toe bij planten die vooral bloeien op jongere takken, zoals Hortensia’s. De oudste takken worden dan verwijderd zodat de jongere takken meer energie krijgen voor hun bloemen.

Als hovenier komen wij bij het snoeien van tuinen alle vormen tegen. Bij bedrijven zien wij vaak vele meters aan hagen, die een paar keer per jaar gesnoeid moeten worden om er goed uit te blijven zien. Bij particulieren kom je vaak verschillende soorten beplanting tegen zoals rozenstruiken, hagen, vaste planten, leibomen of grote loofbomen. Ook zien wij bij particulieren tuinen dat het beperkte formaat van de tuin betekent dat bijvoorbeeld bomen gesnoeid moeten worden, omdat ze anders te groot zouden worden.

De oudste takken worden verwijderd zodat de jongere takken meer energie krijgen voor hun bloemen.

 

De beste tijd

De beste periode om te snoeien hangt af van de soort boom of plan. De meeste bomen moeten in de winter gesnoeid worden voor de sapstroom op gang komt. Gaat het om zomer- en najaarsbloeiers, dan moet de snoei in het voorjaar plaatsvinden. De in het voorjaar bloeiende heesters kunnen het beste direct na de bloei gesnoeid worden. Bij vaste planten knip je in het voorjaar het afgestorven groen af, zodat alles er weer netjes uitziet en de plant weer ruimte heeft voor de nieuwe uitlopers. Als wij hagen komen snoeien, doen wij dit meestal tussen mei en september aan aantal keren, zodat de hagen er netjes uit blijven zien.

 

 

Terug naar onderhoud

Ervaren hovenier nodig?

Algemene voorwaarden
Privacy verklaring