Gazononderhoud

Maaien 

Een gazon moet gemaaid worden als de hoogte van het gras zowat dubbel zo hoog is als wanneer het net gemaaid is. In de praktijk komt het erop neer dat u in de echte groeitijd twee keer per week moet maaien. Waarom zo vaak? Als u het minder vaak doet, wordt het gras te lang. Het maait dan veel moeilijker en het afgemaaide gras kan niet blijven liggen. Door vaker te maaien krijgt u een mooiere gesloten grasmat. Onkruid en mos krijgen dan veel minder kans. De maaihoogte van de grasmaaimachine kan het beste op een vlakke harde vloer afgesteld worden.

 

Verticuteren

Het aan te bevelen minimaal één à twee maal per jaar de grasmat uit te kammen. Dit zogenaamde verticuteren is echter behoorlijk zwaar werk. Voor deze handeling is speciaal handgereedschap op de markt. Wij beschikken over speciale machines die de grasmat heel goed schoonkammen. Al het oude dode materiaal en mos wordt er uitgehaald; de grasmat wordt geheel gereinigd. De grond wordt schoon. Licht, lucht en water dringen makkelijker door en wortels krijgen meer ruimte om te groeien.

Licht, lucht en water dringen makkelijker door en wortels krijgen meer ruimte om te groeien.

 

Onkruidbestrijding

Vooral in een ouder gazon komen vaak hardnekkige onkruiden voor. Deze onkruiden komen voort uit zaden die met de wind meegenomen worden. Als de omstandigheden gunstig zijn kiemen ze. U komt ze ook vaak in de borders tegen. Met name paardebloemen, klaver en madeliefje komen vaak voor. De beste methode om onkruid te voorkomen is, zodra u ze tevoorschijn ziet komen, deze onkruiden te verwijderen door ze uit te steken. Dit moet zeer voorzichtig gebeuren om de grasmat zoveel mogelijk onbeschadigd te laten. 

 

Voeding

Een gazon moet regelmatig voorzien worden van voeding met een voldoende hoeveelheid stikstof. Stikstof zorgt voor voldoende grasgroei en een mooi en stevig gazon. Maar deze meststof moet steeds worden aangevuld, omdat het door het gras wordt opgenomen.

 

Wij voeren het gazononderhoud graag voor u uit tijdens een onderhoudsbeurt van uw gehele tuin.

Terug naar onderhoud

Ervaren hovenier nodig?

Algemene voorwaarden
Privacy verklaring